pondělí 9. prosince 2013

Jussi Adler Olsen - Žena v kleci

Originální název: Kvinden i buret
Počet stran: 408
Rok vydání: 2011 / originál 2007
Žánr: Detektivka

Anotace:

Komisař Carl Morck je po traumatické události při práci přeložen do oddělení Q, kde se má zabývat nevyřešenými případy z minulosti. Případ mladé političky, která před pěti lety beze stop zmizela, v něm probudí detektivní instinkty, o kterých si myslel, že jsou dávno ztracené. Čím víc Morck proniká do případu, tím větší nachází nesrovnalosti. Je opravdu možné, že ta žena stále ještě žije, uvězněná a týraná na neznámém místě?

Mé hodnocení:

Příběh knihy začíná o pět let dřív, kdy zmizela mladá ambiciózní politička Merrete. Kapitolu od kapitoly se střídá rok 2002 a 2007. V roce 2007 se vyšetřovatel Carl vrátí po menší ozdravné dovolené do služby. Je nepříjemný, lidi ho nemají rádi, ale vyhodit ho nemůžou. Proto řediteli hraje do karet, že nová politička požaduje vznik nového policejního oddělení, které by mělo nést název Q. Ředitel se toho chopí a ve sklepě mimo všechny zaměstnance zřídí Carlovi kancelář a udělá ho vedoucím nového oddělení. Ze všech koutů Dánska přijdou spisy s odloženými případy na stůl nového oddělení.
Prvních pár týdnů Carl nechytne ani na jeden spis a po dobu pracovní doby kouří a spí s nohama na stole. Dokud mu nepřidělí arabského asistenta, který vlastně nastoupil na post uklízeče, ale postupem času z toho sešlo, Asada, který je fakt podivím, se vším je hned hotov a tak ho Carl zasvětí do případů. Asad jeden případ vybere a tak začíná hledání důkazů a znovu otevření případu o zmizení Merete…
Rebela Carla jsem si hned oblíbila a ještě více snad Asada, který občas vážně překvapil a doufám, že v dalších dílech se o něm dozvím mnohem víc.
Carl bydlí se synem Jasperem, který je typický teenager, moc toho nenamluví, většinu času je zavřený v pokoji s hudbou tak hlasitou, že otřásá domem. Carl bydlí i s podnájemníkem Mortenem, který je jeho hospodyňka a bez něj by Carl nejspíš pošel hlady. Morten se mi též zalíbil.
Kniha se četla skoro sama, nebyl někdo kdo by mi nesedl, každý měl něco co se mi zalíbilo. Posledních padesát stran to bylo úžasné… Dílky do sebe zapadly a Carl přišel na kloub nejkontroverznějšímu případu roku 2002.
Pokud jste fanoušci severské krimi, knihu doporučuji. 

Citace:

Morten byl přerostlý školák, androgynní bytost,panic, jehož společenské kontakty spočívali v tom, že prohodil pár slov se zákazníky videopůjčovny, ovšem u boxu mraženými potravinami dokázal hodiny mluvit o tom, jestli špenát zahušťovat smetanou či nikoliv. Byl zvláštní.

Co si o sobě ten svatoušek Bak sakra myslí? Je to samolibý, sebestředný byrokrat a vzorňáček v jednom. Jeho žena asi vyplňuje žádost ve třech kopiích , pokud zatouží po neobvyklém laskání od pasu dolů.

"Zítra je sobota a já mám volno. Až se vyspím, vstanu, uvařím si kávu a půjdu si zase lehnout. To se může opakovat a zabrat mi celý den..."



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)