úterý 15. července 2014

Åsa Larssonová - Temná stezka

Série: Rebecca Martinssonová #3
Originální název: Svart stig
Počet stran: 356
Rok vydání: 2011 / originál 2012
Žánr: severská krimi 

Anotace:

Po svém posledním případu hledá Rebecka Martinssonová jen těžko cestu zpět k normálnímu životu. Klid nachází v Kurravaaře, rodné vesnici, kde se nastěhuje do domku po babičce. Z letargie ji vytrhne nabídka práce na státním zastupitelství v nedaleké Kiruně. Opravdu však Rebecka ožije teprve ve chvíli, kdy je na nedalekém zamrzlém jezeře nalezena mrtvá žena. Její tělo jeví známky mučení. Inspektorka Anna-Maria Mellaová ví, že se neobejde bez pomoci. Bude potřebovat dobrou právničku - a zná tu nejlepší...
Rebecka Martinssonová netuší, jak složitý případ má před sebou. Zavražděná žena zastávala klíčovou pozici v jedné mezinárodní těžební společnosti. Rebecka se záhy noří do spletitých záležitostí a intrik, v jejichž středu stojí majitel těžební společnosti, který měl s obětí rozporuplný vztah. Rebecka a Anna-Maria postupně pronikají do sítě tajemství, perverze a zločinu... ...a odkrývají temný příběh, v němž se kříží posedlost, ambice a zvrácená sexualita s osamělostí, nadějí a touhou. Mistrovsky odstupňované napětí dosahuje vrcholu v dramatickém rozuzlení, po němž nic nebude jako dřív.

Mé hodnocení:

Po dvou knihách kdy oběti byly faráři nebo něco na ten způsob, jsem uvítala změnu, že oběť byla žena (Inna), která pracovala ve slavné vysoce postavené firmě, která se zabývala těžbou a dalším věcem, které jsem moc nechápala. 

Když na scénu nastoupily popisy společnosti, trochu jsem vypnula, protože takovým věcem moc nerozumím, ale zároveň byla kniha proložena střípky ze života třech společníků/přátel, kteří firmu vlastnili.

Na začátku muž najde ve srubu mrtvou ženu, přivolaná policie zjistí, že byla zavražděna a po delší době i o koho se jedná. 
Právnička Rebecca se pomalu dostává do normálního života, po prožitém šoku z předchozích dvou dílů. Upadla do tak hluboké deprese, že byla chvíli dokonce na psychiatrické klinice. Po rekonvalescenci jí je nabídnuta práce právničky, do které se vrhne po hlavě, pracuje do noci a zvládá práci minimálně za tři lidi. Vyšetřovatelka Anna-Maria ji poprosí aby našla nějaké informace o firmě Kallis Minning, jehož majitelé mají přijít na výslech. A tak se naše milovaná Rebecca dostává k případu, který pomůže vyřešit.

Nevlastní sestra, majitele společnost Mariho Kallise, Ester a její příběh mě opravdu pohltil. Ráda jsem četla pasáže o ní. Byla úžasná a zajímavá. Ráda malovala a pěkně o malování mluvila, až se mi zachtělo taky něco namalovat. Měla v sobě něco mýtického a nevysvětlitelného. Byla úžasná a do teď moc nechápu co byla zač. 

Kniha byla opravdu úžasná a po dvou vraždách v kostele to byla příjemná změna. Z počátku jsem se lekla, že půjde o firmu a kolem se bude probírat všechna ta firemní politika, ale nebylo tam toho příliš a byly zde popsány spíše krkolomné začátky firmy a osobní životy majitelů.

Citace:

Ji samotnou zřídkakdy něco rozrušilo, vlastně jen když šlo o dítě. Děti a zvířata. Na to si člověk nikdy nezvykne.

"Podle Calleh von Posta se jako advokátka Sanny Strandgårdové nijak moc nepředvedla."
"To říká, protože s ním zametla! Nemůžete mu přece věřit! Vždyť on si myslí, že slunce ráno vychází z jeho prdele!"

"Ale vlastně je to největší tatínkův fanoušek. Tuhle stál Robert na záchodě a močil - mám za muže jednoho takového, co si myslí, že by se proměnil v homosexuála, kdyby si sedl na prkénko, a co začne uklízet, až začnou kámoši... No a tak tam močil a Gustav stál vedle něj s výrazem naprostého úžasu. 'Tati,' řekl s nelíčeným obdivem, 'ty máš ale obrovského pindíka! Jako slon!' Měla jste vidět mého muže. Ten se..."
A než aby to dořekla, napodobila krocana, jak se naparuje.

Nikdy neviděla babičku plakat, ani když zemřel tatínek. Zvuk pláče ji děsí a nedělá jí dobře. Jestli babička pláče, musí být konec světa.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)