čtvrtek 13. listopadu 2014

Rolf & Cilla Börjlind - Třetí hlas

Série: Tom Stilton & Olivia Riverová #2
Originální název: Den Tredje Rösten
Počet stran: 464
Rok vydání: 2014 / originál 2013
Žánr: severská detektivka
Nakladatelství: Knižní Klub

Anotace:

Zaměstnanec švédské celní správy Bengt Sahlmann byl nalezen oběšený ve svém domě – jeho nedobrovolná smrt nejspíš souvisí se zabavením velké dodávky drog. V Marseille objevili brutálně zavražděnou slepou ženu, kdysi asistentku proslulého cirkusového vrhače nožů. Stockholmský komisař (a bývalý bezdomovec) Tom Stilton se na žádost přítele vydává do Francie zjistit, co se ve skutečnosti stalo. Olivia Riverová (dříve Rönningová, studentka Policejní akademie) znala Sahlmanna a chce vypátrat jeho vraha. Oba případy se záhy protnou a donutí Toma a Olivii ke spolupráci, ač se navzájem nemohou vystát. Sužováni nočními můrami se ocitají tváří v tvář další...

Mé hodnocení:

Kniha Třetí hlas je druhým počinem manželů Börjlindových. Skočný příliv (jejich prvotina) byl úžasná kniha. Ten typ knih, které bych četla ráda znovu poprvé se všemi zvraty a překvapeními. Dost jsem se druhého dílu bála, ale jeho kvalita je přinejmenším srovnatelná s prvním dílem.

Hned úvod, jako i u Skočného přílivu, nás zavede do Marseille kde nehmotné tělo ženy se dívá jak ji někdo zabil a rozřezal na kousky. Tento příběh je chvíli bez odezvy a my se podíváme na místo činu, kde našla mladá dívka svého otce oběšeného ve vchodu domu. Shodou okolností je jedna ze sousedek mladé Sandry, Maria, matka Olivie a tak se chtě nechtě Olivia zase dostane k jednomu záhadnému případu. Policejní školu už má Olivie za sebou, ale rozhodla se, že své vzdělání dá k ledu a začne studovat umění. Policejní komisařka Mette, dobrá kamarádka Olivie, s tím nesouhlasí a toto téma se nejednou objeví v hádce. 

Tom Stilton, bývalí bezdomovec a policejní komisař se postavil na vlastní nohy a rozhodl se zničit muže, který může za jeho “pád na dno”. Cesta k důležitým informacím nebude jednoduchá.

Co čert nechtěl všechna vyšetřování se propletou a nestačím zírat. Myslela jsem si, že jsem pachatele odhadla dobře, ale nakonec jsem valila oči, protože to finální odhalení jsem ani v nejmenším nečekala. Všem knihu Třetí hlas doporučuji a pokud jste nečetli Skočný příliv, tak by jste měli, obě knihy jsou úžasné a pro milovníky severských detektivek jako dělané. 

Snad mohu prozradit, že třetí pokračování s názvem Černý úsvit by měl u nás vyjít 2.10. 2015. Pokud zase u nás zanechají originální obálku, tak tady najdete její podobu.

Citace:


Paprsky vnikaly do Mariiny kuchyně a zalévaly místnost teplým žlutým světlem. I uvnitř to bylo jiné. Majitelku domu povolali k odvolacímu soudu, aby asistovala kolegovi-právníkovi, a ani jedna z osob, které seděli u kuchyňského stolu, v domě nebydlela. Jednou z nich byla dcera vylétnuvší z hnízda, jež měla měla v úmyslu změnit si příjmení, a druhou Sandra, dívka, která před méně než osmnácti hodinami objevila doma svého otce, jak visí na vlečném laně ze stropu.

Stilton na sebe znovu pohlédl do výkladu hračkářství. Vedle něj se zastavil starší pán v dlouhém černém kabátu.
"Nemáte u sebe náhodou pytlík na hovínka?"
"Pytlík na hovínka?"
"Fifinka se vykakala na chodník a já si pytlík na hovínka zapomněl doma."
Stilton se podíval k zemi a uviděl podivnou chlupatou kouli, která se staršímu pánovi motala kolem nohou.
"Pytlík na hovínka bohužel nemám."
"Tak to promiňte."
Pán Fifinku odtáhl kousek dál.

"... Jak to, že jste skončil jako bezdomovec?"
Ta otázka přišla jakoby odnikud a Stilton se jí nestačil vyhnout. Sklopil oči do skleničky whisky. Stejný dotaz už dostal tolikrát, že dokázal vytřepat z rukávu řadu různých odpovědí, podle toho, kdo se ptal. Teď se mu ovšem nechtělo odpovídat vůbec.
"Na to je těžký odpovědět," řekl.
"Proč?"
"Protože nevím, co jste zač a jakou odpověď mám vybrat."






Aktualizovaný seznam Velké čtecí výzvy najdete tady.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)