pondělí 15. prosince 2014

Joe Hill - Vánoční říše

Série: -
Originální název: NOS4A2
Počet stran: 666
Rok mého vydání: 2013 / originál 2013
Žánr: horor
Nakladatelství: Beta - Dobrovský

Anotace:

Victoria McQueenová měla odjakživa zvláštní schopnost: dokázala najít ztracené věci i odpovědi na otázky, jež nelze zodpovědět. Občas jezdívala na kole k polorozpadlému krytému mostu, který ji během chvíle odnesl, kamkoli si přála – na jiné místo v Massachusetts nebo v celé zemi. Jednoho dne ovšem Viky potkala Charlese Manxe, který má zvláštní slabost pro děti. Vlastní starý Rolls-Royce s poznávací značkou NOS4A2, v němž vás po tajných silnicích odveze na to nejúžasnější, ale také nejděsivější místo, jaké jste kdy viděli. Viky, jediné dítě, kterému se podařilo z Manxových spárů uniknout, je nyní dospělá a snaží se na prožité hrůzy zapomenout. Netuší ovšem, že Manx na ni nikdy nezapomněl – a co hůř, vybral si nového spolujezdce na cestu do pekla: Victoriina malého syna.


Mé hodnocení:


Charlie Manx je zrůda, ale on si to o sobě nemyslí. Myslí, že zachraňuje děti z rozvrácených rodin a umožňuje jim prožívat každý den štěstí v podobě Vánoc ve Vánoční říši. Bylo by to asi fajn, ale děti, kteří se dostanou do jeho říše už se nikdy nevrátí a postupně se z nich stávají upíři bez citu a s ostrými háčkovými zoubky. 

Kniha začíná v nemocnici pro odsouzené kde leží Charlie už nějaký ten pátek v komatu. Z ničeho nic se probudí a vyhrožuje ošetřovatelce, že zavede jejího syna do své říše.

Na druhou stranu se podíváme na dospívání Victorie McQueenové, která na svém trochu větším kole, hledá neobvyklým způsobem věci, které někdo ztratil. Když se její rodiče hádají, nasedne na kolo, myslí na ztracenou věc (která je někdy předmětem hádek) a najednou na místě rozpadlého mostu je most z cela nový, který ji zavede tam, kde se ztracená věc nachází. Nevím jak lépe bych to vysvětlila, Vicky na svém kole najde ztracené obrázky, náramky, zvířata a i věci jako vysvětlení a problémy. 

Postupně, když dospívá, si začne nalhávat, že cesty přes most byly pouhé hry vymyšleny dětskou fantazií. Když se jednou pohádá se svoji matkou, najde ve sklepě svoje staré kolo a most ji převeze k domu, v kterém bydlí Charlie. Ten den nikdy nezapomene, ten den potkala svého největšího nepřítele, ten den začali problémy a ten den se taky zrodil jeden výjimečný vztah. Z Charlieho domu uteče, on ji pronásleduje a tak ho dopadne zákon a konečně ho uvězní. 

Bohužel ne na dlouho. Charlie Manx po své smrti uteče z pitevního stolu (bez srdce) a začne dělat Victorií, která si za tu dobu prošla ošklivými věcmi, problémy. Victorie je maminka a Charlie se jí chce pomstít na jejím osmiletém synovi. 

Podaří se jí zachránit malého Bruce Wayna Carmodyho z Vánoční říše ještě předtím než se změní na bezcitného upíra? To se dozvíte v knize.

Joe Hill to v sobě prostě má, jeho otec (pro neznalé - Stephen King) je stará škola. Oproti tomu Joe používá trošku modernější přirovnání a situace a ničeho se nebojí. S radostí bych dala hodnocení 10/10, (snad to není spoiler) ale kvůli tomu jak ukončil život Waynova psa dám jen 9/10. Pokud jste fanoušky Stephena Kinga nebo Joe Hilla kniha se vám bude líbit. 

Citace:

Vickyin táta byl drsňák. Ostatní tátové něco stavěli. Ten její vyhazoval do vzduchu, jezdil na harleyi a kouřil cigarety, kterými zapaloval roznětku. To jen tak nepřekonáte.

Člověk může koukat celý život na ptáky a nerozeznat vrabce od kosa, ale všichni poznáme labuť, když ji spatříme. Totéž platí pro auta. Firebirda od fiera možná nerozeznáte, ale rolls-royce pozná každý.

"Charles Talent Manx Třetí k vašim službám, mládenče! Generální ředitel společnosti Vánoční říše, ředitel zábavního oddělení Vánoční říše, president legrace! Také Jeho eminence král Hovno z Lejnového vrchu, i když na vizitce to nemám." Luskl prsty a odnikud se objevila kartička. Bing si ji vzal a podíval se na ni.
"Když ji olíznete, ucítíte cukrové tyčinky," vyzval ho Charlie.
Bing se na něj chvíli koukal a potom přejel hrubým jazykem po vizitce. Chutnala po papíru a kartonu.
"Dělám si srandu!" vyjekl Charlie a plácl Binga po ruce. "Kdo si myslíte, že jsem, Willi Wonka?..."

Vicky cítila, že je prostorné sklepení plné knih, ještě než si jich všimla, protože její oči se teprve musely přizpůsobit tmě. Zhluboka se nadechla pachu plesnivějící prózy, rozpadající se historie a zapomenutých veršů. a poprvé si uvědomila, že místnost s knihami je cítit jako zákusek: jako sladkost z fíků, vanilky, lepidla a chytrosti.

Waynovi už došlo, že výlet do Vánoční říše je mnohem lepší než výlet do bradavické čarodějné školy, továrny na čokoládu Williho Wonky, Oblačného města z Hvězdných válek nebo Roklinky v Pánovi prstenů.


2 komentáře:

  1. Upíři? Slabost pro děti? Hm.., že bych si to taky přečetla? :D

    OdpovědětVymazat
  2. No! To náhodou vypadá dost zajímavě. Jenom pro tu Vánoční říši :) a už si představuji slečnu jedoucí na kole, která nachází samé neuvěřitelné věci. ta poslední citace - dobře si tam nacpal všechny ty úžasnosti! :) Já už jsem dočetla Zimní oběť a teď mám dilema co číst! :(

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)