úterý 3. února 2015

Jo Nesbø - Švábi

Série: Harry Hole #2
Originální název: Kakerlakkene
Počet stran: 394
Rok mého vydání: 2013 / originál 1998
Žánr: nord krimi
Nakladatelství: Kniha Zlín

Anotace:

V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec v Thajsku. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Opilý Harry Hole se zásobou vitamínu B nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování. Brzy se ukazuje, že nejde jen o jednu náhodnou vraždu - za zdmi se cosi hemží a šramotí. Cosi, co nesnese denní světlo.

Mé hodnocení:

Tentokrát se s Harry vydáváme přijít na kloub případu do dusného Thajska. V podání pana Nesba, mě tenhle stát naprosto odpudil. Takže v blízké době se tam nejspíš nechystám… 

Švábi jsou třetí kniha, se kterou jsem měla tu čest poznat styl spisovatele. Nepřestává mě udivovat a důkladně popsané scény až berou dech.
Na začátku knihy najde žena pochybné pověsti mrtvého velvyslance v motelu stejně pochybné pověsti. Harry je přivolán k případu a proto narychlo odcestuje do Thajska. Z každé stránky čiší zoufalství z nedostatku důkazů a já jen kroutila hlavou a říkala si, že to bude jedna z těch knih, kde případ nevyřeší, ale to by se do toho střízlivý Harry nesměl pořádně obout.
Nevím jak to Nesbø dělá, ale žádná z jeho postav není nesympatická a i na největším hajzlíkovi se dá najít něco, kvůli čemu si ho zamilujete. Vyšetřovatelka Liz si mě získala hned jak se objevila. Tak temperamentní a osobitou ženskou jsem ještě nečetla. Jak říkám, všichni byli sympatičtí, ale Liz je o (holou) hlavu převyšovala.

Minulý rok jsem četla Harryho první případ a už jsem skoro zapomněla, jak skvělý styl vyprávění Nesbø má. Kniha se čte skoro sama a napětí vám nedovoluje knihu odložit (i když někoho by mohla politika v knize odradit). Měla jsem dva tipy na vraha. Nakonec se jeden z nich potvrdil, v tomto byl Netopýr lepší, tam mi opravdu klesla brada při odhalení. Ale ani tak to na dojmu z knihy neubírá.

Myslím, že Červenku si přečtu dříve než za rok. Všem milovníkům severské krimi se kniha určitě bude líbit a já ji s radostí doporučuji. 

Citace:

"Už si byl na dně a ve chvíli, kdy otevřeš láhev, tam budeš znovu. Neexistuje nic mezi tím, Harry."

"Oveho Klipru nemůžete zastihnout. On musí zastihnout vás."
Ještě to mi tak chybělo, pomyslel si Harry. Nějaká komiksová postavička.

Brekke mu přisunul krabici s doutníky, Harry však odmítl.
"Děláte dobře. Chutná to odporně. Kouřím je, protože mám dojem, že musím. Protože si to můžu dovolit."



Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)