sobota 14. března 2015

Erik Axl Sund - Hladový oheň

Série: Slabost Victorie Bergmanové #2
Originální název: Book 2: Hungerelden
Počet stran: 360
Rok mého vydání: 2014 / originál 2011
Žánr: thriller, severská detektivka
Nakladatelství: Knižní Klub

Anotace:

Pokračování švédského bestsellerového thrilleru Vraní dívka. Kriminální komisařka Jeanette Kihlbergová neustává v pátrání po tom, kdo bizarním a zároveň drastickým způsobem zabíjí přistěhovalecké chlapce. Náhle však dojde k brutální rituální vraždě úspěšného obchodníka. Mnohé okolnosti ukazují na to, že jde o pomstu. Ale za co? Psychoterapeutka Sofia Zetterlundová, která se mezitím stala Jeanettinou partnerkou, neoficiálně sestavuje profil pachatele. Zároveň se snaží najít cestu ke svému skutečnému já, které ji fascinuje i děsí. Stopy vyšetřovaných zločinů a minulosti Victorie Bergmanové vedou k elitní internátní škole, do Dánska i na mrazivý sever – šokující, nečekané rozuzlení se začíná rýsovat…

Mé hodnocení:

Druhý díl z trilogie Slabost Victorie Bergmanové od švédské dvojice Erik Axl Sund začíná tam, kde první díl končí. Pokud jste první díl nečetli, tak čtěte dál jen na vlastní nebezpečí. Článek může (a bude) obsahovat spoilery a vyzrazení zápletky z knihy Vraní dívka.

Možná by bylo lepší, kdyby nešlo o trilogii, ale jen o knihu samostatně stojící. Nejsem zrovna nadšená, že bych měla psát o něčem nad čím mi v prvním díle poklesla čelist. Proto se předem omlouvám, ale varovala jsem vás.

Na konci prvního dílu se ztratil Johan, syn vyšetřovatelky Jeanette, v zábavním parku. Kniha bez jakékoliv pauzy navazuje na předchozí díl jak kdyby se nic nedělo a čtenáři nemuseli rok čekat na pokračování! Situace s Johanem se záhy vyřeší, pro něj i pro Jeanette je období v druhé knize velice náročné. O mrtvé chlapce z prvního dílu se nikdo nezajímá a vyšetřování bylo zastaveno, ale naše komisařka se nevzdá a ve „volném čase“ s kolegou Hurtigem vyšetřují případy na vlastní pěst. Do toho začne někdo zabíjet lidi, kteří nemají s případem zdánlivě nic společného. Možná doopravdy nemají, ale malá spojitost tady je. Vraždy jsou prováděny hrůzným způsobem, kdy ani otrlý patolog neudrží obsah žaludku. Z počátku se zdá, že oběti nemají nic společné, ale Jeanette stále častěji při vyšetřování naráží na jméno Viggo Dürer a Victorie Bermanová, po které se slehla zem. 

Něco není v pořádku, svědků ubývá, obětí přibývá… A co teprve Sofiiny výpadky paměti?

Kniha je opravdu zamotaná, stejně jako první díl. Musím říct, že Vraní dívka se mi četla mnohem lépe a scén, ze kterým mi spadla čelist v ní bylo mnohem víc. Ze začátku mě druhý díl vůbec nebavil, ale od půlky se to trochu rozjelo a nakonec se mi to i líbilo. Jsem zvědavá co přinese třetí a poslední díl.

Citace:

Odpuštění něčeho, co lze odpustit, vlastně žádné odpuštění není, pomyslí si. Skutečné odpuštění je, když odpustíme něco neodpustitelného. Schopnost, kterou má jen bůh.

Jednou ji dovolil zabít jedno prase pistolí, nechybělo moc a použila by ji na něj. Jen proto, aby viděla, jestli by potom měl v očích stejně prázdný výraz jako ta zabitá prasata.

Hurtig se zatváří nejistě. "Počítačové hry? No, víš..."
"Nevymlouvej se. Když jsme někde ve městě, pořád se zastavuješ u výloh počítačových obchodů a máš mozoly na špičkách prstů, občas dokonce puchýře. A jednou si na obědě říkal, že pizzař vypadá jako jedna postava z GTA. Jedeš v tom ve velkým stylu, Jensi, a ne že ne."

Kdyby někdo vešel dovnitř a měl řeči, že tu cítí kouř, přiměje dotyčného, aby si přečetl dokumenty, které právě prostudovala. pak mu podá krabičku cigaret a postaví ho k oknu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář potěší. Děkujeme :)